Tavaszi fáradtság | Győzd le ayurvédával

Az évszakváltás mindenkinek a szervezetét megviseli, különösen akkor, ha még a munkahelyen is sok a stressz és otthon is rengeteg a teendő. Sokszor már délutánra olyan fáradt vagy, hogy legszívesebben ledőlnél a kanapéra, és szunyókálnál egyet? Az esti programok, legyenek akármilyen izgalmasak, már szóba sem jöhetnek? Ismerős?

A tavaszi fáradtság azokat sem kíméli, akik kevésbé feszes és megterhelő napirend szerint élnek. Az ayurvéda szerint ugyanis a kimerültséget nemcsak a túlhajszoltság, hanem a megbetegítő gondolatok, érzések is okozhatják, különösen ha nem vesszük figyelembe a testünk igényeit sem. Mondok egy példát.

Én mindig nagyon élvezem a munkámat, és pontosan ebből adódóan hajlamos vagyok túlvállalni és túlhajtani magam, aminek egyenes következménye a kimerültség. Szerencsére vannak olyan eszközeim, amelyek segítségével vagy még időben el tudom kerülni ezt az állapotot, vagy gyorsan helyre tudom állítani testem-lelkem kibillent egyensúlyát.

Most megosztom veletek azt a 6 módszert, amelyek tapasztalataim szerint a leghatékonyabb természetes “gyógymódok” a tavaszi fáradtság és kimerültség elkerülésére vagy kezelésére. Bízom benne, hogy nektek is segíteni fognak.

 

MOZGÁS

Ideális esetben a testünknek egész nap állandó mozgásban kellene lennie, ehhez képest sajnos az emberek többsége egyre mozgásszegényebb életmódot folytat. Ha hosszú ideig egy helyben ülünk, az energiaszintünk gyorsan csökkenni kezd, és nagyon hamar elfáradunk. Az ayurvéda is, mint sok más egészségmegőrző program azt ajánlja, hogy amikor csak lehetőségünk van rá, mozogjunk, vagy legalább mozgassuk át a testünket, és a lehető legkevesebbet üljünk egy helyben. Ha napközben erre nincs is sok lehetőség, érdemes a reggelt egy kis tornával, jógával vagy más nyújtógyakorlatokkal kezdeni, akár csak 5-10 percben, mert ez hihetetlen mértékben képes egész napra megnövelni az energiaszintünket.

ÖNMASSZÁZS

Nem kell feltétlenül ezreket, tízezreket költeni, hogy élvezhessük a masszázs jótékony hatásait. Az önmasszázsnak bizonyítottan ugyanolyan hasznos élettani hatásai vannak. Az ayurvédikus olajos masszázst, az Abhyangát szintén reggelente érdemes végezni, mert felszabadítja az energiákat és növeli a vitalitást. A tradicionális Abhyangát az egyes testtípusoknak megfelelő gyógynövényeket tartalmazó olajokkal végezhetjük magunkon tetőtől talpig, az arcot és a fejet is beleértve.A SkinDelight Open Your Heart masszázsolaja pl. segíti a szívcsakra kiegyensúlyozását, és segítségével könnyebben megteremthető a belső harmónia, és használata során az energiaszint növekedését is folyamatosan tapasztalhatjuk.  Én egy kis fiolában mindig magamnál tartok egy keveset az Open Your Heart olajból, és ha a nap folyamán érzem, hogy kezdek elfáradni, néhány cseppet bemasszírozok a mellkas, a nyak és a halánték területére. Csodát tesz.

 

Ha az olajos masszázst valaki túl soknak érzi reggelente, használhat olaj helyett nyersselyemből készült Garshan masszázskesztyűt is. A bőr száraz ledörzsölése szintén élénkít és energetizál.

EGÉSZSÉGES ÉTREND

Az ayurvédában az agni, magyarul “emésztő tűz” játssza a legfontosabb szerepet abban, hogy milyen az általános közérzetünk. Nem ajánlott étkezni kutyafuttában, rohanás közben, de intenzív beszélgetés, tv-zés, Internetezés közben sem. Egyszóval meg kell adni a módját nyugodtan leülve, szépen megterítve, elcsendesítve a gondolatainkat, és csak az evés örömére koncentrálva. A lassú és alapos rágás kulcsfontosságú az egészséges emésztéshez és energiaszintünk fenntartásához.

MÉREGTELENÍTÉS

Az időnként végzett gyengéd méregtelenítés (nem kell semmilyen drasztikus böjtre gondolni) a leghatékonyabb módja annak, hogy az agni, vagyis az emésztés megfelelő legyen, amely mint említettem, közvetlen hatással van az energetikára. Az ayurvéda szerint a 2-3 hetente egy alkalommal végzett méregtelenítés, amely könnyű, kímélő, tiszta ételek fogyasztásából áll, segíthet megőrízni egészségünket. Félévente érdemes beiktatni egy meleg citromos vizes kúrát is, amelyet egy hétig kell végezni úgy, hogy reggel éhgyomorra készítjük el a frissítő italt egy csipet feketebors hozzáadásával. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy az energiaszintünk mindig magas legyen, mert a méregtelenítés antioxidáns hatásánal fogva segíti a sejtjeink regenerációját. Bors nélkül egész évben, megszakítás nélkül ihatjuk reggelente a citromos vizet.

Az ojas (ejtsd: odzsasz), magyarul energia adja az életerőnket, és ha akadályozott a szabad áramlása, az mindig az agni, vagyis az emésztés nem megfelelő működéséből fakad. Az ojas felelős az immunrendszer működéséért, de a szép, fiatalos bőrért és külsőért is. Az ojas működését segíthetjük különböző ayurvédikus gyógynövényekkel is, például Ashwagandhával és Shatavarival.

Tudjuk, hogy a lelki folyamatok szorosan összefüggenek a testi funkciókkal. Az oxytocin hormon szintén segíti az ojas működését, ezt pedig leginkább a szeretettel és gondoskodással tudjuk felturbózni, akár adjuk, akár kapjuk.

HIDRATÁLÁS

A testünk 60-80%-a víz, ezért a megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy a sejtjeinkhez eljusson az energia. Az ayurvéda szerint nagyon fontos, hogy ne hidegen, hanem melegen (ne forrón) igyuk a vizet, hogy ne zavarjuk össze a doshák működését. Igyunk meleg vizet többször a nap folyamán, ideális esetben legalább két litert kisebb adagokra elosztva.

ENERGIÁBAN GAZDAG ÉTELEK

Ez alatt természetesen nem a gyorskajákat és a töltött káposztát kell érteni, hanem olyan egészséges ételeket, amelyeknek magas a tápértéke. Ezek segítségével gyorsan és könnyen feltöltődhetünk energiával, de vigyázat, csak moderált mennyiségben szabad őket fogyasztani a magas kalóriatartalmuk miatt. Ilyen energetizáló alapanyagok például az olajos magvak, az ezekből készült vajak (pl. mogyoróvaj), a szezám és chia mag és többek között az olyan zöldségek, mint a fodroskel, a spenót és a sárgarépa. Az egészséges zsiradékok, mint a kókuszolaj, az olívaolaj és a ghee szintén hasznos energiaforrások. Ha ezek mellett komplex szénhidrátokat, például natúr zabpelyhet vagy mondjuk quinoát fogyasztunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy támogatjuk az agni működését.

Forrás: http://www.krisztakertesz.com/egeszseg/tavaszi-faradtsag-gyozd-le-ayurvedaval/