Marie Claire ÖKO rovat: szupergéniusz magyar olajok

Az illó- és szépségolajok egyre inkább kezdenek bekerülni a köztudatba, és nem véletlenül. Hiszen ezek a természet adta esszenciák számos testi-lelki betegség kezelésében is kulcsszerepet játszhatnak: akár az illatukkal, akár a bőrünkre kenve segíthetnek a legteljesebb harmónia megteremtésében. Ha pedig magyar, bio olajokat választunk, még az ökolábnyomunkat sem dobják meg a csodaesszenciák.

Bízzunk a természetben!

„Az olajkészítés tulajdonképpen egy mechanikai folyamat, amikor a növényből kipréselik az olajok esszenciáját. Benne van minden, ami a növényben benne volt, a maga harmóniájában. Nem módosítják laborban a kémiai szerkezetét, hanem ahogy a növény kiadja magából, úgy használjuk” – mondja Kósa Lilla, a SkinDelight olajkészítő manufaktúra megálmodója. Sokszor előfordul, hogy egy növény nemcsak a vitamint tartalmazza, hanem a felszívódásához szükséges nyomelemeket vagy enzimeket, ezért sokkal komplexebb hatást érhetünk el a használatukkal, mint más krémekkel. Ahogyan Lilla is mondja: „A természet ezt tudja, bízhatunk benne.”

Szuper kombó

Az olajok egyik verhetetlen előnye a krémekkel szemben, hogy elállnak magukban is, azaz nem kell hozzájuk tartósítószer. Így tényleg adalékanyag-mentesen élvezhetjük az esszenciák hatását a bőrünkön, kompromisszumok nélkül. Ráadásul a krémek csodafegyverét, mely azon alapul, hogy egyidejűleg vizet és olajakat is vihetünk be a bőrükbe a segítségükkel, az olajok használatakor sem kell nélkülöznünk. Szuper kombó például, ha a kis olajüvegcsénk mellé beszerzünk valamilyen virágvizet is.

Ez technikailag annyit jelent, hogy cseppentünk a tenyerünkbe pár csepp olajat és spriccelünk hozzá egy kevés virágvizet, majd összekeverjük a tenyerünkben, és felvisszük a bőrre mindkettőt. Azért is fontos duóban használni a két terméket, mert az olaj és a víz kölcsönösen segíti a másik felszívódását.

Hogyan válasszunk?

Persze olaj és olaj között hatalmas eltérések lehetnek. Nagyon fontos odafigyelni, hogy bőrápolásra mindig hidegen sajtolt olajokat használjunk, mert finomítással az enzimek teljesen eltűnnek, a vitaminok pedig nagy részben elvesznek. Arról nem is beszélve, hogy egy finomított olaj kifejezetten káros is lehet a bőrre.

Sokan az olajos érzet miatt tartják távol magukat az olajhasználattól, pedig a megfelelő minőségű hidegen sajtolt olaj minden cseppje nyomtalanul felszívódik, ha megfelelően használjuk. „Érdekes, hogy amikor először kezdjük használni az olajokat, még jóval többet beszív a táplálékra éhes bőr, de aztán szépen beáll és kevesebb is elég lesz. Ha az arc és testápolás után 15 perccel még olajosnak érezzük a bőr felületét, túl sokat használtunk, tehát csökkentsük a mennyiséget. Akkor jó, ha 10-15 perc alatt teljesen beszívódik a szérum. Ha száraz foltokat látunk a bőrön, emeljük bátran a mennyiséget” – javasolja a SkinDelight szakembere.

A legtutibb választás: az ökolaj

De mitől is lesz öko egy olaj? Egyrészt érdemes kisebb biogazdaságok termékei közül választani, melyek nem szennyezik a földet a növekedést elősegítő műtrágyákkal és egyéb permetszerekkel, és a kinyerési eljárásokra is jobban odafigyelnek. A vásárlói oldalról pedig mivel jóval hosszabb ideig elég egy kiszerelés, mint más szépségtermékekből, kevesebbszer kényszerül az olajhasználó terméket rendelni, így jelentősen csökkenhet a gázkibocsájtás, azaz sokkal zöldebb marad a termékünk.

Keressük a magyart!

Az olajokra gyakran egzotikus esszenciákként gondolunk, melyek távoli országokból jönnek. Ez viszont tévhit, hiszen rengeteg magyar alapanyag is van, például mandulaolaj, csipkebogyó olaj, a homoktövisolaj, barackmagolaj, kendermagolaj levendula, római kamilla, kék kamilla, édesgyökér illóolajok.

„A mandulaolajat a legtöbb kozmetikumhoz, krémekhez spanyol mandulából készítik, így sokkal olcsóbb terméket tudnak piacra dobni. Itthon is a legtöbb gyártó ezt vásárolja, pedig a magyar mandulaolaj jóval gazdagabb és jobb minőségű, de legalább kétszer annyiba kerül, és sokszor nincsenek ellátva a gyártók a kozmetikumkészítéshez szükséges papírokkal sem. Ugyanakkor az kétségtelen, hogy az egzotikus országok olajaiban rengeteg tápanyag van. Például sosem tud egy mandulaolaj olyan tápanyagot adni egy kiszáradt kirepedezett bőrnek, mint az avokádó. De mivel az olajok tulajdonképpen esszenciák, így ritkábban kell szállítani őket, mintha magát a növényt hoznánk ide. Arról nem is beszélve, hogy távoli országok embereit is segítjük azzal, ha kinti fair trade gazdaságokat támogatunk” – mondja a szakértő.

Testi-lelki egészség

Az illóolajok olyan aktív aromás molekulákat tartalmaznak, melyek kiváló baktériumölő, vírusölő, gombaölő, fertőtlenítő hatásúak, így jól alkalmazhatóak mindenféle bakteriális fertőzés leküzdésére és vírus okozta betegségre. Ráadásul sebeket, ekcémát is rendkívül szépen lehet gyógyítani velük, illetve keringési problémák terén is nagymértékben segítik az egyéb terápiákat. Hihetetlen, de egyes visszeres problémákat akár óráról-órára érezhetően rendeznek.

De nem csak a testet gyógyíthatja az olaj. „Ami nekem a legnagyobb meglepetés volt az olajokkal kapcsolatban, az a lélekre való hatásuk. Hogy hogyan képesek a lélekben lévő szorongást feloldani, a túlélés stratégiájából kimozdítani az egyént, és az alkotás felé mozdítani. Tudjuk, hogy a geraniol aromás molekula kiváló gombaölő, a tujanol pedig zseniális baktériumölő, májműködést stimuláló, vírus- és gombaölő, vagy, hogy a linalol nyugtató, harmonizáló, bőrtonizáló és bőrkisimító. Azt is tudjuk, hogy linalil-acetát az egyik legjobb idegrendszer harmonizáló, elalvást segítő aromás komponens. Ezek a tények. Ami azonban a legnagyobb misztérium az illóolajokban, az az önmagukban létrehozott szinergia, ami a molekulák között van. Ezt leutánozni nem lehetséges, és úgy tűnik, pont ez adja nem csak az egyediségüket, de az erejüket és a sokszínűségüket is egyben. Az illóolajok a természet legnagyobb doktorai, a lélek megértői, az élet nagy igenlői” – mondja Feller Adrienn, a Panarom Aromaterapeuta és Szépségterapeuta Intézetet, az Adrienne Feller Szépségterapeuta Akadémia és szépségápolási termékek megalkotója.

SkinDelight szakembere, Kósa Lilla a testi-lelki gyógyulás filozófiájához csatlakozva pedig, a szinergia teljes megéléséhez azt tanácsolja, hogy egyszerre csupán egy olajat használjunk. “Így a szinergia hatással lehet a lelkünkre egész nap, – csupán azáltal, hogy az olajat a bőrünkön viseljük. Azaz a bőrápolásból egyszerre lélekápolás is válhat.”

Forrás: marieclaire.hu

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük