A lány, aki csak nyaralni indult, de 3 évre maradt – SkinDelight interjú a PS Beauty and Fashion Magazinból

Kósa Lilla Balin töltött három éve alatt álmodta meg természetes szépségápoló márkáját, a SkinDelight-ot, amit végül itthon alapított meg, és ennek nagyon örülünk. A sikeres ügyvédből lett natúrkozmetikum-guruval kalandvágyról, szörfözésről, egy a megszokottal teljesen ellentétes életmódról, Bali, és a Balaton-Felvidék szépségeiről beszélgettünk.

Mesél egy kicsit arról, hogy mivel foglalkoztál korábban, a költözésed előtt? Hogyan jutottál arra a döntésre hogy felmondasz és elköltözöl?

Mielőtt a természetes kozmetikumok készítése hobbimból a foglalkozásommá vált, merőben más vonalat képviseltem. Sok-sok fáradtságos tanulással töltött év után, mint annak jól megérdemelt jutalmaként Magyarország egyik legnagyobb nemzetközi ügyvédi irodájában dolgoztam, egy csodaszép fényes karriert ízlelgetve. Büszke vagyok a mai napig arra, amit ott elértem. Volt azonban egy pont, ahol le kellett ülnöm, és végigondolni, hogy ezt akarom-e.

Addigra lelkileg és fizikailag is lemerültem, Bali pedig hívott, olyan erősen, amit előtte sosem éreztem. Tudtam, hogy mennem kell, de akkor még azt hittem, hogy 3 hónap elég lesz arra, hogy feltöltődjek, és újult erővel nekilendüljek a következő “karrierhegy” megmászásának. Szabadságot kértem, fogtam a bőröndömet, bepakoltam pár szükséges dolgot, és felültem a következő gépre Balira. 3 hónapból 3 csodaszép év lett, amit Balin töltöttem, és közben teljesen újragondoltam az egész életem.

Milyen érzés volt, amikor meghoztad ezt a döntést, és meglépted ezt a változást?

Ha akkor tudtam volna hogy 3 év lesz belőle biztosan jobban megrágom, de így szabadságra indulva csak felszabadultság volt bennem és izgalom. 3 hónapra ugrás az ismeretlenbe, egy óriási kaland vágya. Minden spontán alakult, semmit nem terveztem előre, még az első éjszakára sem volt szállásom előre foglalva.

Emlékszem a Brüsszeli búcsúbulin – épp ott voltam hosszabb kiküldetésben az utazás előtt –, a fényesebbnél fényesebb karrierrel rendelkező barátaim rendre jöttek oda hozzám, és a búcsúölelés közben mindegyik a fülembe súgta, hogy irigylik a bátorságomat. Ezt akkor fel sem fogtam. De Bali hívott, én mentem. A kérdésre hogy mi a terved, mindig az volt a válaszom: a terv az, hogy nincs terv!

Miért pont Bali? Voltál már ott korábban is felmérni a terepet?

Voltál már úgy, hogy egy teljesen új idegen helyre érkezvén mégis otthon érezted magad? Amikor életemben legelőször a repülőből kiszálltam, ahogy megcsapott a trópusi pára sűrűje, ahogy beleszippantottam füstölő illatú levegőbe, és ahogy talajt ért a lábam Balin, azt éreztem hogy ismerem ezt a helyet, annyira mélyen érintett az élmény hogy a reptér ajtajához sétálva egy könycsepp is végiggurult az arcomon. Balit élem, bennem van, a részem.

Először nyaralni voltam Balin 2 barátnőmmel, 3 szingli csaj elindult hullámszörfözni, nyaralni, bulizni. Imádok utazni, jól fel is készültem Bali nevezetességeiből, de a könyvek nem adták vissza azt a csodát, amit tapasztaltam, teljesen magával ragadott, elvarázsolt, beszippantott. Imádtam minden pillanatát. Attól a naptól, ahogy hazajöttem a nyaralásból, azt terveztem, hogy mikor megyek vissza. Nem volt kérdés mennem kellett. Ezt az áldott jó magyar főnököm is észlelte, és rábólintott a 3 hónapos eltávozásomra.

A semmibe ugrottál, vagy voltak kinn kapcsolataid?

Az könnyebbség volt, hogy már jártam ott, de igazából tényleg ugrás volt a semmibe, a három hónapos szabadság volt a gumikötél, de repülés közben kibújtam belőle. Leugrottam, zuhanás közben kibontottam a szárnyaim, és repülni kezdtem. Életem legjobb húzása volt, teljesen más ember lettem, és határozottan jobb élni a mostani bőrömben.

Milyenek voltak ott a mindennapjaid, mivel foglalkoztál?

Az első 3 hónap szörfözéssel, a sziget és a balinéz kultúra felfedezésével telt. Bejártam minden szegletét a szigetnek, mindenhova elmentem. Szívtam magamba az élményeket, a helyiek között mozogtam, hogy minél többet megismerjek belőlük. A piacon tanultam indonézül az árusok között, vagy a strandon beszélgettem a masszőrökkel, hidegen sajtolt kókuszolajat, illóolajokat kutattam fel, a dzsungelt jártam a helyiekkel, hogy megismerjem a növényeket, és persze a messzeföldön híres balinéz ceremóniáikon is részt vettem. Legelőször egy telihold ünneplésbe csöppentem a sűrűn lakott főváros főtemplomába, annyian voltak, hogy még megbecsülni sem tudom, nemcsak a templom volt tele emberekkel, hanem az előtte lévő tér is. Jó volt látni, hogy a régi fennmarad az újban.

Azok a fiatalok, akiket tegnap még az ausztrál szörfösöket utánozva pólóban és boardshortban láttam, az ünnepen büszkén viselték a tradicionális öltözéküket, és teljesen átszellemülve imádkoztak. A hagyomány élt az emberekben, nem múlt volt, amire emlékezni kell, hanem jelen. Annyira elvarázsolt az istenek szigetének kultúrája és az emberek, akik magukban hordozták ezt a kultúrát, hogy amikor úgy döntöttem, hogy maradok, kitaláltam, hogy még jobban beleások. A sziget eldugott sarkaiban motorozva, rábukkantam egy kis oceán parti falucskára, ahol aztán nyoma sem volt a nyugati világnak. Nagyon megtetszett a hely, és eldöntöttem, hogy itt keresek lakhelyet. Kiadó szoba vagy egyéb szállás persze nem volt, de az egyik család kitartó keresésemet látva úgy döntött, hogy befogad, és a dolgozó fiúk üres szobájába beköltözhettem. Egy szegény farmer családhoz kerültem, és tényleg beleláttam egy balinéz család mindennnapjaiba.

Akkor jöttem rá igazán, hogy mennyire más, ahogy ők élnek. A család hajnali 4-5 között kel, minden nyüzsög ilyenkor egy balinéz házban, piacra mennek húsért és zöldségért, és azonnal meg is főzik, hűtő nincs, muszáj a trópusi hőségben. A család régi hagyományos konyhájában kókusz héjjal fűtött tűzhelyében rotyog a fazékban a rizs. Az ételből aztán mindenki akkor eszik, amikor éhes, nincs családi közös étkezés nincs asztal és nincs szék… mindenki megy a dolgára.

Amikor elindulsz és találkozol a falubeliekkel ők úgy köszöntenek “Ke mana?” ami nem azt jelenti “hogy vagy”? Hanem azt hogy “hova mész”? Mégis egyenértékű vele. Estefelé, amikor már mindenki hazaér a gondoskodás jeleként nem azt kérdezik, hogy “milyen napod volt?”, hanem hogy “ettél már?” Estefelé közösen ücsörgünk a tornácon, beszélgetünk, a nagymama és a gyerekek az istenek mindennapi felajánlásaihoz készítik a kosárkákat pálmalevélből, engem tanítanak hogyan csináljam, és jókat derülnek rajtam, amikor egy nagy gubanc jön ki belőle. Ők így vannak együtt.

Csak rövid ideig laktam velük, de rengeteget tanultam tőlük az élet igazi értékeiről. Megmutatták, hogy mennyire máshogy látják és élik az életet mint én, és azért mert nincsenek felszerelve a modern élet legszükségesebbnek tűnő kellékeivel (pl: fürdőszoba, hűtő) nem élnek értéktelenebb életet, és a szó nemesebb értelmében nem is elmaradottak, csak más az ami fontos. Mi nyugatiak azzal, hogy a “fejlett tudományunkat” elvisszük nekik, és “felvilágosítjuk” őket, nem biztos, hogy jót teszünk nekik. Sokszor gondoltam, hogy nekik is jönniük kellene hozzánk tanítani, hogy újra felismerjük nem a tárgyak tesznek minket boldoggá.

Mikor jött a képbe a SkinDelight és miért akartál egy ilyen márkát alapítani, mit kell tudnunk róla?

SkinDelight már 2006-tól képben van, az egészséges táplálkozás mellékhatásaként csöppent az életembe az olajokkal és illóolajokkal való kísérletezés. Akkor még nem volt ekkora választék természetes kozmetikumokból, így magamnak kellett gondoskodni róla.

A márkanév úgy született, hogy karácsonykor a barátnőmnek készített olajkompozíciónak az üvegére festettem díszes motívumokat, emelve az ajándék különlegességét, egyszercsak betűket kezdtem formálni ez jött ki belőle: SkinDelight. Mondhatni egyszerűen kicsúszott belőlem, nagyon tetszett, nagyon enyém volt, nem is volt kérdés, hogy marad-e vagy sem.

Nem készültem márka alapítására, hanem megtörtént, persze sokáig hobbi szinten maradt, amíg úgy éreztem elég tudást szívtam magamba a könyvekből és a természetből ahhoz, hogy ezt másnak is oda merjem adni. A végleges SkinDelight receptek és a vállalkozás létrehozásának elhatározása Balin született meg.

Az alapelvek amiket ott akkor lefektettem viszont semmit nem változtak, olyat akartam létrehozni, ami a lehető legközelebb áll a természethez. Fontos volt, hogy a növényekben a természetes módon található enzimek és vitaminok megmaradjanak a végtermékben is. Sokat olvastam, tanultam arról, hogy egyes növények nemcsak az emberi szervezetnek szükséges vitaminokat tartalmazzák, hanem annak felszívódásához szükséges vagy azt segítő nyomelemeket vagy zsírsavakat is, mintha tudná.

Azt tapasztaltam, hogy megbízhatok a természet alkotásaiban, jobban mint a modern orvoslásban, aki testrészeket és szerveket lát, de sokszor nem látja az összefüggéseket a rendszerben. Mintha a természet erre képes lenne, persze nem tudatosan, de valahogy mégis összeáll a kép. Ezért lettek a SkinDelight szérumok olajok. Minden terméknek hidegen sajtolt növényi olajok adják az alapját, mert az olajokat egy mechanikus eljáráson keresztül nyerik ki a növényekből, és nem alkalmaznak kémiai anyagokat a természetes alapanyag előállításához.

Az is fontos, hogy bio és magas minőségű legyen a növény amiből kinyerik, illetve hogy mindez egy nagyon kíméletes hidegsajtolási eljárással történjen, mert így őrzi meg a legjobban az enzimeket, vitaminokat és nyomelemeket. Ezek pedig azok az összetevők, amik csodákat tudnak tenni a bőrünkkel, táplálnak, beépülnek, visszaadják a bőrünk egészséges ragyogását. Az olajok a legtisztább forrásai a természet alkotásainak, miközben mégis könnyen használhatók, és tartósítószert sem igényelnek, hogy elálljanak a polcon egy darabig.

Az illóolajok alkalmazása kicsit kérdéses volt az elején, hiszen az előállításuk során legtöbbjüket desztillálják, a hővel pedig az enzimeknek és a vitaminok egy részének lőttek, szkeptikus voltam, de abszolút meggyőztek. Hihetetlen milyen potenciál tud lenni egy illatban, és az hogy tud hatni a test és lélek egységére. Az aromaterápia tudománya nem hiába tekint vissza ilyen nagy múltra. Itt jön a SkinDelight legfőbb hitvallása: a szépség nemcsak kívülről hanem belülről is fakad, szérumaink test és lélek ápoló olajok, hogy a szépség a test és lélek harmóniájában ragyoghasson.

Azóta is te is készíted a termékeket? Milyen kedvenc alapanyagokkal dolgozol?

Minden terméket én készítek kézzel, hiszen ez a szenvedélyem, ebben érzem a legjobban magam. Ilyenkor elveszik tér és idő, csak boldogság van, illatok és az alkotás öröme, no meg folyamatos bizsergés. Amikor kész, beleszippantok és nyugtázom hogy igen ez az, elkészült, megfogom az üvegedény oldalát és még egy kis szeretettel megtöltve, szertartásosan útjára bocsátom.

A munkám vagy inkább szenvedélyem másik kedvenc része az alapanyagok beszerzése, alap kritérium a magas minőség és fontos, hogy lehetőleg bio is legyen. A gyártó minőségi tanúsítványainak ellenőrzésén kívül a minőség biztosítására még van az “orrteszt” is: ha beleszippantok nagyon tisztának kell, hogy érezzem, és ha jön a lelket is átható bizsergés, akkor tudom, hogy megint egy kincsre leltem.

Az persze ráadás, amikor az alapanyagok beszerzése izgalmas utazással, kalanddal is jár, ahogy például Balin részt vettem a kókuszolaj készítésében is, vagy ahogy a különleges ökológiailag szabályozott termelésből származó bio pacsuli olajat felfedeztem. Legutoljára egy hónappal ezelőtt voltam felefedező úton a Kanári szigeteken, tervek szerint Aloe Vera spray kerül belőle a webshopba, de azért addig még hosszú út van előttünk.

Miért jöttél haza Baliról? Ki az aki egy paradicsomot és egy idilli életet otthagy?

Romantikus lesz a válasz és minden logikát nélkülöz. Honvágyam volt. Hiányzott az én kis hazám, a magyar nyelv és leginkább a magyar táj. Én itt születtem, itt vannak a gyökereim, bárhol jól tudom érezni magam a világban, de otthon igazán itt vagyok. Vászoly, ahol most élek, pedig egy csodálatos hely a Balaton-felvidéken, ahol az ember a magyar táj szépségét minden pillanatban éli. A másik oka pedig az volt, hogy létre akartam hozni a SkinDelight-ot mint vállalkozást, és mindig azt gondoltam, hogy a SkinDelightnak is itt kell gyökereket eresztenie Magyarországon, innen kell elindulni meghódítani a világot. Persze ahogy Bali és az ott átélt tapasztalások benne vannak a lelkemben, benne van az minden SkinDelight olaj cseppjében is.

Mit tanácsolnál azoknak, akik nagy váltással kacérkodnak? Mi az, ami kell ahhoz, hogy megérje otthagyni az addigi stabilitást?

Nem hiszem, hogy van egy mindenkinek beváló recept a váltásra, és azt sem hiszem, hogy mindenkinek Balira kell menni, hogy ráleljen saját magára. Azt viszont igen, hogy a válasz ott van mindannyiunkban, és magunkban megtaláljuk. Azaz, halld meg a szíved hangját, és kövesd azt.

Bizonyára nem bántad meg a döntést. Mi az, amit tanultál az utóbbi évekből?

Nem. Nem bántam meg egyetlen percét sem, az életem minden eddigi tapasztalata vezetett el ahhoz, aki most vagyok. Balitól megkaptam saját magamat és a csodaszép pici lányomat, ezek olyan ajándékok, amikért örökké hálás leszek a szigetnek. Bali és a Balaton-felvidéki vidéki élet megtanította, hogy a kevesebb sokszor több és hogy az élet igazi értéke a szeretet, amit jó adni és jó kapni is. Hiszek abban, hogy lehet úgy sikeres vállalkozást építeni, hogy a szenvedélyem, amivel foglalkozom, és közben megóvom a természetet, ami az ihletet adta a vállalkozásomhoz. Hiszek abban, hogy ha példát mutatok, akad majd aki érdemesnek tartja követni.

Bízom benne, hogy még sok izgalmas kaland vár rám, és teszek is érte, hogy az álmok valóra válhassanak.

Forrás: psmagazin.hu