DETOX UTAZÁS 7. NAP

Detox Napló

7. Nap – Hétfő

A szuperhős nap

Ma reggel elég gyenge voltam, rábeszéltem magam egy kis jógára, hogy az majd megtölt erővel. Az első napköszöntés gyakorlat teljesen erőtlen volt, de a másodikra már több élet lett bennem a végére egészen összeszedtem magam. A mandulám is bedurrant, kicsit nehéz nyelni, erre a citromos víz jött be nekem a legjobban, az jól esik nagyon. Olyan érzésem van, hogy ma sem rágni nem szeretnék, sem ízeket nagyon nem szeretnék. Ha rágondoltam bármilyen szilárd táplálékra, vagy akár turmixra, nem esett jól a gondolat sem. Egyértelmű volt a folytatás, egyből a vízböjtre ugok, citromos víz lesz ma egész nap a terítéken.

A jóga energetizál

Dél körül eléggé elkezdtem fázni is, ilyenkor jön jól a gyógytea. Főztem is egy nagy adaggal, természetesen bármilyen természetes vagy nem természetes édesítő nélkül, magában. A teakeverék detox keverék, amit jómagam kevertem szárított gyógynövényekből, valahonnan előkotrom a receptet is, mert nekem nagyon jól bevált erős méregtelenítő hatása van, de van benne tápanyag is, tudok belőle erőt meríteni.

Gyógytea recept

Minden alábbi gyógynövényből veszek egy zacskót, lehetőleg nagyon jó minőségben és egy óriás edényben összekeverem majd kiadagolom dobozokba, üvegedényekbe:

orbáncfű
cickafark
körömvirág
kamilla
vérehulló fecskefű
bodzavirág
babhüvely
hársfavirág
zsurló
gyermeklácfű gyökér
gyermeklácfű levél

a gyógytea méregtelenít és táplál is

Csináltam még egy kis gyömbérteát, hogy az enyhe émelygésen segítsen: gyömbért hámoztam, karikáztam, és leöntöttem forró, de nem lobogó vízzel. Amikor hűlt egy kicsit csavartam bele még citromot is. Ebbe a keverékbe szoktam még egy kis mézet is tenni (ha nem detox van), nagyon jó és hatékony gyógyír megfázásos tünetekre. Melegen, de akár kihűlve is lehet fogyasztani.

Erőre kaptam egy kicsit, és eljátszottam a gondolattal, hogy felülök a bringára. Ez most komoly? Alig élek, de bringázzak egyet “ebédszünetben”? Motivált, hogy eljuttassam a csomagokat a postára, hiszen már várjátok őket, így aztán csak felpattantam a bringára a kevés kis erőmmel is, és elindultam. Kb. 1 órát tekertem, és magam is meglepődtem, hogy milyen jól bírtam. Aki már biciklizett itt Vászoly környékén, az tudja, hogy embert próbáló meredek emelkedők vannak. Nem fáztam mire hazaértem. Igazi büszkeség öntött el, mert nagyon kedvetlen, gyenge voltam, mégis erőt vettem magamon, és bringáztam egyet. Hazértem, teáztam, és bebújtam a laptoppal az ágyba, hogy beszámoljak nektek a tapasztalatokról.

A bringázásból hazafelé készítettem, intenzív lihegésben

A mai nap is egyértelműen alátámasztja a korábbi tapasztalatokat, hogy míg a zöldségleves léböjt ad erőt, energiát eleget, hogy munka mellett is lehessen csinálni, a vizes böjtnapra tanácsos otthonmaradni. Aki otthonról dolgozik, az pedig ne tervezzen erre a napra óriás mennyiségű feladatokat. Jobb is ilyenkor egy kicsit csak magunkkal lenni, kicsit tompa, lebegős, meditatív állapotban létezni. A kellemetlen tünetek ellenére is biztos vagyok benne, hogy jó úton haladok.

zöldséglevekkel is lehet hatékonyan böjtölni

 

A zöldségleves böjt valószínűleg kimarad ebből a Detox Utazásból, ezért itt összefoglalom pár mondatban annak a lényegét. Ilyenkor rengeteg zöld levélből pl spenót, fordros kel, rukkola, madársaláta, mizuma, salátafélék bármilyen változata, némi zöldségből zellerszár, uborka, cékla, zeller bármi, és nagyon kevés gyümölcsből pl alma, citrom, grapefruit (tehát a kevésbé édesekből) és kis víz hozzáadásával készítünk kb. napi 6 liter zölsdéglevet. Nekem ennyit sosem sikerült meginni, de ez a javasolt mennyiség, én 3-4 literrel (+minimum ugyanennyi víz és gyógytea) teljesen jól eldolgoztam annak idején az irodában.

Fontos, hogy mi magunk készítsük a leveket, mert az előre csomagolt leveket pasztőrizálni kell, máshogy jellemzően nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, viszont a hőkezelés miatt elveszik belőle rengeteg tápanyag, amire most különösen szüksége van a szervezetnek. Az is fontos hogy a leveket napi szinten készítsük, mert a friss levek, főként a zöldek nagyon hamar oxidálódnak, így ís veszítenek tápanyagértékükből, és látványnak se valami vonzó egy a zöld helyett barnába hajló lötyi. Kell hozzá egy olyan zöldség gyümölcsprés (nem centrifuga!!), ami a zöld levelekkel is megbírkózik. Ez a gép elég nagy befektetés, ha nem akarsz ebbe azonnal belefektetni, arra is van tippem. Amikor Balin csináltam léböjt kúrákat, ott csak egy turmix gép volt velem, úgy oldottam meg, hogy leturmixoltam a hozzávalókat, és egy magtej zacskóval (nut milk bag) szűrtem meg, jól kinyomtam, hogy minden lé kijöjjön belőle. Használhatsz hozzá nagyon kis lukú szűrőt is, azzal jóval macerásabb, de kivitelezhető. A magtej zacskó nem egy nagy befektetés, az érdemes lehet beszerezni. A szűréssel kiszedtem belőle a rostokat, ami azért lényeg, hogy az emésztőrendszer a lehető legmaximálisabb mértékben felszabadulhasson és a méregtelenítésbe tolja az összes erejét. A gyümölcsprést azért jó használni, mert szinte 100%-ban kipréseli a tápanyagot belőle, a turmixszal nem lehet ilyen jó hatásfokon dolgozni.

magtej zacskó

A sikeres léböjt érdekében fontos, hogy sokkal inkább zöld leveket igyunk a gyümölcslevek helyett, mert a gyümölcslevek felnyomják a vércukorszintet, hamar éhségézetet hoznak magukkal, könyebb lelkileg kibilleni az elhatározásunkból.

1 hozzászólás

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük